A határon túli magyar doktoranduszszervezetek nyilatkozata az ukrán oktatási törvény módosítása kapcsán

A határon túli magyar doktoranduszközösségek érdekeit képviselő szakmai szervezetek, a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége, a Téka Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása, valamint a Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete csatlakoznak az ukrán oktatási törvény módosítása kapcsán eddig közzétett nyilatkozatokhoz, támogatásukról biztosítják elsősorban partnerszervezetüket, a Momentum Doctorandus Kárpátaljai Magyar Doktoranduszok Szervezetét, de minden érintett diákot, hallgatót, tanárt és oktatási intézményt is.

Kisebbségi helyzetben tevékenykedő szervezetekként még inkább meg tudjuk érteni és át tudjuk érezni a kárpátaljai magyarság felháborodását az ukrán parlament által elfogadott új oktatási törvénnyel kapcsolatban, mely szűkíti a nemzeti kisebbségek nyelvhasználati jogait. Ma, amikor tudományos eredményekkel igazolt az anyanyelvi oktatás fontossága minden szinten, teljesen érthetetlen, egyenesen irracionális egy ilyen döntés és folyományaként egy kiépült intézményi struktúra lerombolása.

E törvény, mely nem utolsósorban alkotmányellenes és sért több nemzetközi szerződést, visszafordíthatatlan következményekkel jár az egész Kárpát-medencei oktatási térre vonatkozóan is. Az ukrán államvezetés hozzáállása mélységesen elítélendő. Az ügyben eddig megnyilatkozó kárpátaljai és egyéb szervezetekhez csatlakozva kérjük az illetékeseket, hogy tegyenek meg mindent, hogy e szégyenteljes törvénytervezet ne léphessen hatályba.

Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége

Téka Szlovákiai Magyar Fiatalok Tudományos és Kulturális Társulása