VMTDK volt, van és lesz!

Vajon sor kerül-e idén is – immár tizenkettedik alkalommal – a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferenciára? – teszi fel a kérdést András Csaba a Hallgatói Hálózat blogján, s gondosan számba veszi, mi mindent veszíthetünk mindnyájan. A cikkből és egyáltalán már a megszületéséből is jól látszik, hogy a VMTDK már régen nem csak vajdasági ügy.

A Vajdasági Magyar Doktoranduszok és Kutatók Szervezete, mely idén a 12. Vajdasági Magyar Tudományok Diákköri Konferencia társszervezője, a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégiummal együtt mindent meg fog tenni, hogy e kérdésre igen lehessen a válasz. A hagyományokat folytatni kell, az ilyen viruló, eleven, mozgalommá szerveződő tradíciót pedig még inkább.

Sajnos mindannyian érezzük az anyaországi források beszűkülését, a tudományos élet mintha félretolt mostohagyermeke lenne a támogatáspolitikának. A VMDOK projektje, mely a vajdasági magyar fiatalok versenyképességét kívánta növelni a VMTDK keretében is, szintén nem nyert a Bethlen Gábor Alap központi pályázatán, de a többi határon túli doktoranduszszervezet sem dicsekedhet nyertes pályázatokkal.

Ha bezárják előttünk az ajtókat, újakat kell keresnünk és megnyitnunk.
A vajdasági magyar doktoranduszok közül sokakat a VMTDK indított el a tudományos pályán, ez a rendezvény erősített, bátorított bennünket. Most a mi feladatunk, hogy ne hagyjuk elveszni. A VMTDK volt, van és lesz.

Hozzászólások lezárva.